Göç Tarihi Müzesi’nde Engelliler Günü Coşkusu
Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık’ın katılımlarıyla, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında; YeniGün Özel Eğitim Merkezi gösteri grubu öğrencilerinden oluşan ” YeniGün Hint Dans Grubu” Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde; Müzeler Şube Müdürlüğü, Bursa Engelliler Federasyonu ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Engelli Olan İnsanlarımız Değil, Yapılarımız’ temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerden oluşan fotoğraf sergisi açılış programında sahne aldı.
Vali Yardımcısı Ergün Güngör, engelliliğin sadece kendisini değil, ailesini, toplumu ve ülkeyi ilgilendiren bir konu olduğunu ifade etti. Yöneticiler olarak her türlü alanda engelli vatandaşlara erişilebilirliği sunmaları gerektiğini aktaran Güngör, “Son senelerde yasal düzenlemeler yapıldı. Önümüzdeki hedef, erişilebilirliği gerçek anlamda sağlamaktır. Engelli vatandaşların tüm hizmetlerden yararlanmasını istiyoruz. Sergide yer alan fotoğraflar, insanı düşündüren kareler. Umarım önümüzdeki senelerde bu tür fotoğrafları görmeyeceğiz. Engellileri sosyal hayatın içerisinde tutmalıyız. Herkes, her an engelli olabilir. Bunu unutmamalıyız” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise, Türkiye’de tahminen 8.5 milyon kişinin engelli olduğunu, engelli bireylerin başkasına ihtiyaç duymadan hayatını devam ettirebilmesinin temel hak olduğunu ve 3 Aralık Engelliler Günü kapsamında fotoğraf sergisinde, engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sıkıntılara dikkat çekildiğini dile getirdi. Karlık, “Büyükşehir belediyesi olarak tüm kesimlere eşit hizmetler götürmeye çalışıyoruz. Bursa’daki engelli bireylerin envanterini çıkarttık, gerekli desteği vermeye devam ediyoruz. Daha yaşanabilir, engelsiz Bursa için hizmet üretiyoruz” dedi.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, 16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında fotoğraf yarışması düzenlediklerini, fiziki engelli vatandaşların yapı ve binalarda yaşadığı sıkıntıları ortaya koymayı ve toplumun dikkatini çekmeyi amaçladıklarını ifade etti. 383 fotoğraf arasından 20 eserin sergilemeye değer görüldüğünü anlatan Şimşek, “Ülke nüfusunun yüzde 13’ünün engelli vatandaşlardan oluştuğunu düşünürsek insanların karşılaştıkları mimari engellerin yaşamı ne kadar zor hale getirdiğini anlayabiliriz. Her insan için erişebilmenin önemli olduğu bir çalışma ortaya koyuldu” dedi.
Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın, sergiyi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Görsel çalışmaların mesajı vermek açısından daha etkili olduğunu kaydeden Atlıakın, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Programın sunuculuğunu yapan Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Zenbilci, engellilerin senede bir gün programlarla gündeme gelmeye çalıştıklarını, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde topluma mesaj gönderdiklerini belirterek, “İnsanlara biz de insanız, sizden farkımız yok, uzaylı değiliz, bizleri de bir anne dünyaya getirdi; kimimiz duyamayabilir, göremeyebilir, yürüyemeyebilir. Amacımız, toplumda farkındalık oluşturmak. Mimarlar Odası Bursa Şubesi, anlamlı bir fotoğraf yarışması düzenledi. Bu fotoğrafları tüm kesimlerle paylaşmak istedik. Valilik, Mimarlar Odası ve Engelliler Federasyonu olarak 2016 senesini Engelliler Erişebilirlik Yılı ilan edeceğiz. Böylece daha büyük ve kapsamlı faaliyetler yürüteceğiz” dedi.
YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurucusu Hüsamettin Akyıldız, “Dünyada, kurum ve kuruluşların kalitesi, değeri engellilere erişilebilirliğiyle ölçülüyor. Hangi kurumlar engellilere kucak açıyor, onlara imkânlar sunuyor ve engelleri ortadan kaldırıyorsa en değerli kurumlar onlar oluyor. En önemli engel, engelli olmadığını düşünen fertlerden kaynaklanıyor”
dedi. Akyıldız, Bursa’da engelli bireylere yönelik çalışmaların her geçen gün iyiye gittiğini ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını, erişilebilirliğin her alanda zenginleştirilmesi gerektiğini belirterek; engelli bireylerin yalnızca 3 Aralıkta ya da 10-16 Mayıs tarihlerinde değil de hayatımızın her an her dakikasında fark edilmesi gerekiyor, dedi
Protokol konuşmaların ardından, YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin dans gösterisi büyük beğeni topladı. Sahne alan öğrenciler kadar ailelerinin de heyecanlı ve mutlu olduğu gösterinin sonunda Vali Yardımcısı Ergün Güngör ile Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık “Hint Dans Grubu” öğrencileriyle hatıra fotoğrafında yer aldılar. Programın sonunda konuklar, fotoğraf sergisini dolaştılar.