Ergoterapi-Duyu Bütünleme Seanslarımız Başladı
ERGOTERAPİ NEDİR?
Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşılabilmektedir.
Ergoterapistler birebir kişilerle, gruplarla veya topluluklarla işbirliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanında geniş eğitime sahiptir. Ergoterapi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan veya yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık bir grup nedeniyle toplumdan dışlanmış veya katılımı kısıtlanmış tüm kişilere yardım edebilmektedir.
Katılım kişilerin fiziksel, duygusal, veya bilişsel yetenekleri; aktivitenin özellikleri veya fiziksel, kültürel, sosyal, davranışsal veya yasal çevre ile desteklenmekte veya kısıtlanmaktadır. Bu nedenle ergoterapi toplumsal katılımı artırmak için kişi, aktivite, çevre veya bunların bazılarının veya hepsinin düzenlenmesi ile kişilerin yeterliğini artırmaya odaklanır.
Ergoterapi, ev, okul, işyeri, fabrika, sağlık merkezi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, hastane ve adli kurumlar gibi kamu, özel veya gönüllü kuruluşları içeren geniş bir yelpazede uygulama alanına sahiptir.
Kişiler ergoterapi sürecine aktif olarak katılırlar. Sonuçlar kişi merkezlidir ve çeşitlidir, aktivite performansında düzelme veya aktivite katılımından kaynaklanan memnuniyet ölçülür (WFOT 2010).
Ergoterapinin amaçları:
-Özürlü kişilerin bağımsızlığını, ev, sosyal ve iş yaşamlarının gereği rollerini kimseye muhtaç olmadan yapabilmelerini sağlamak
-Teknik, yasal ve davranış engellerini ortadan kaldırarak özürlü kişilerin iş yapabilme potansiyellerini artırmak
– Özürlü bireylerin iş bulabilmelerine yardımcı olmak ve Avrupa iş kazandırma stratejilerini ülkemizde uygulayabilmek
– Özürlüler, sokak çocukları, alkol ve madde bağımlıları, şiddet gören kadınlar, AIDS’li kişiler ve yaşlıların aktivite ve rol performanslarını artırarak yeterliliklerini ve toplumsal katılımlarını sağlamak
-Anlamlı ve amaçlı fiziksel ve zihinsel ergoterapi aktiviteleri ile kişilerin yaşam stilini değiştirmeyi içeren koruyucu stratejiler geliştirmek.
Ergoterapistler otizm, serebral palsi, down sendromu, rett sendromu, yaygın gelişimsel bozukluk, öğrenme güçlüğü, mental retardasyon, az gören ve diğer tanıları almış özel gereksinimi olan kişilerin kişi merkezli ergoterapi müdahaleleri ile üretici, serbest zaman ve kendine bakım aktivitelerinde bağımsızlığını, yeterliliğini ve yaşam kalitelerini arttırabilmektedir.
ERGOTERAPİ MÜDAHALE YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Duyu bütünleme
El rehabilitasyonu
Kognitif rehabilitasyon
Ergonomik düzenlemeler
Yardımcı teknoloji uygunluğunun incelenmesi ve önerilmesi
Çevre düzenlenmesi
Aile eğitimi
Grup aktiviteleri ile sosyal katılımın arttırılması
Eklem ve enerji koruma teknikleri
DUYU BÜTÜNLÜĞÜ NEDİR?
Çevremizle olan etkileşimimizde vücudumuzu etkili bir biçimde kullanabilmemizi sağlayabilmek için, vücudumuz ve çevremizden gelen duyuları organize eden nörolojik bir işlemdir. Beyin bu işlemi günlük yaşam aktivitelerinde kullanılır.
Görsel, işitsel, tat, koku ve taktil(dokunma) duyularımıza ek olarak vestibular ve proprioseptif duyularımız vardır.
Vestibular duyu; yer çekimiyle bağlantılı olarak vücudumuzun alan içerisinde nerede olduğunu, hızını, yönünün ve hareketini algılamamızı sağlar. Uyanıklık durumuna, dikkat seviyesine, vücudu dengede tutabilme üzerinde etkisi vardır.
Proprioseptif duyu: kas, tendon, bağlar ve eklemlerimizden gelen duyudur. Vücut parçalarımızın birbiriyle ilişkisi ve uzayda pozisyonunu sağlar.
Çocuğun gelişimi için bu duyulardan bilgi alabilmesi, bilgilerini bir bütün haline getirebilmesi ve günlük yaşamda kullanabilmesi oldukça önemlidir. Bu bilgiler ve uyaranlar olmadan merkezi sinir sisteminin tam olarak gelişebilmesi mümkün değildir.
ERGOTERAPİ VE DUYU BÜTÜNLÜĞÜ
Ergoterapistler duyuları çocukların modüle edebilmesi, ayırt edebilmesi ve günlük yaşamında kullanabilmesi için terapiler sırasında kişilerin ihtiyacı olan duyuları gerekli olan düzeylerde oyunların içine katarak çalışmalar yapmaktadır. Çocuğun tedaviye aktif katılımı önemlidir. Duyu bütünlüğü tedavisi sonrasında kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımı, sosyal katılımı arttırılabilmekte ve duyuları doğru şekilde kayıt edebilmesi, bütünleştirebilmesi ve kullanabilmesi sağlanabilmektedir.
DUYU BÜTÜNLÜĞÜ PROBLEMLERİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİLERİ
Hiperaktivite ve dikkat bozuklukları
Davranışsal problemler
İşitme ve konuşma gecikmesi
Hiper-hipotonus ve motor kontrol problemleri
Okulda öğrenme güçlükleri
Motor planlama becerilerinde güçlükler
Yeme bozuklukları
Sterotip hareketler
Sosyal problemler
Kendine bakım aktivitelerinde problem
Denge bozuklukları
El-göz koordinasyonu bozukluklar
Ergoterapi bu alanda kişilere duyuların
Dokunmaya karşı aşırı savunuculuk (hipersensivite)