Dünya Böbrek Günü’nde, BÖBDER Ziyaretimiz
Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, Bursa’da 11 yıldır engelli bireylere yönelik destek eğitimi hizmeti sunan, yürüttüğü proje ve farkındalık çalışmalarıyla özel eğitim ve rehabilitasyon alanında bir çok başarıya imza atan YeniGün Özel Eğitim Merkezi öğrencileri kurumun Rehber Öğretmeni Fatih Bağsar eşliğinde; 15 yıldır diyaliz hastalarının daha iyi şartlarda tedavi görmesi ve onların yeni tedavi teknolojilerinden vakit kaybetmeden yararlanmalarını sağlayan Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BÖBDER)’ni ziyaret ettiler.
Dünyada Her 10 Kişiden Birinin Böbrek Hastası Olma Riski Var
Böbrek Hastaları Derneği Başkanı Haluk Akın, 2017 yılı Dünya Böbrek Günü temasının,
“Sağlıklı böbrekler için sağlıklı yaşam” olduğunu açıkladı. Obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alındığını da ifade etti. Obezite, sağlığa zarar verebilen anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan çocuk obez sayısı ürkütücü rakamlara ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bi araştırma var. Araştırma ülkemizde 3 milyon obezin olduğunu bunun 1,8 milyonu 0-18 yaş aralığında olduğu gözükmektedir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlığı bizim önemli önceliğimiz ve önceliklerimizden olmalıdır.
Bizler Bursa Böbrek Hastaları Sosyal ve Yardımlaşma Derneği olarak,
2017 yılını “Çocuklarda obeziteyle mücadele yılı” olarak kabul ediyoruz.
HIZLI TÜKETİM BERABERİNDE HASTALIKLARI GETİRİYOR
Dünyada her 10 kişiden birinin böbrek hastalıkları riski altında. Ülkemizde bu oran her yedi kişiden biridir. Hipertansiyon, diyabet gibi böbrek hastalıklarının önemli nedenlerinden biri olan obezitenin çocukluk ve gençlik çağındaki nedenleri ise; – Hızla Kentselleşme ve kentlerde hareketliliğin azalması, – Hızlı beslenme ve sağlıksız besinlerin tüketiminin artması, – Çocukların kolay erişebildiği pek çok gıda ve içecekte, mısır bazlı glikoz şurubunun şeker olarak kullanılması, – Hızlı tüketim gıda ve içeceklerinde olması gerekenden daha fazla tuz ve şeker bulunması. Obezite sadece böbrek hastalıklarına değil, kalp ve damar hastalıklarına da neden olmaktadır. 2017 yılında “Çocuklarda obezite ile mücadele kampanyamızdaki hedeflerimiz, sadece bireylerin sağlıklı olması ve dolayısıyla sağlık giderlerinde tasarrufların sağlanması değil, bireylerin kendilerini daha sağlıklı hissederek daha mutlu ve daha üretken olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla okullarımızda obezite ile mücadele etkinliklerimiz düzenlenecektir.” ifadelerini kullandı.
YeniGün Özel Eğitim Merkezi Rehber Öğretmeni Fatih Bağsar, “Biz kurum olarak engelli öğrencilerimizin ve ailelerinin; eğitim, sağlık, ulaşım ve diğer alanlarda yaşamış oldukları problemlere bireysel çözümler bulmaya çalıştığımız kadar, yerel de ve ulusal da toplumsal fayda amaçlı aktif çalışmalar sergileyen STK’ların destekleriyle toplumsal bir bilinç oluşturarak engelli bireylerin sorunlarına çözüm yolları arıyoruz. Bursa’nın organ bağışı duyarlılığı konusunda ülkemizde lider kent konumuna gelmesine önemli katkıları olan başta BÖBDER Başkanı Haluk Akın olmak üzere yönetimdeki diğer kişileri ve üyelerini tebrik ediyoruz.” dedi.
www.facebook.com/yenigunozelegitim
www.instagram.com/yenigunozelegitim
twitter.com/yenigunozelegtm
www.youtube.com/c/ozelyenigunozelegitim
Etiket:Kalp ve Damar Hastalıkları, Organ Bağışı, Dünya Böbrek Günü, Engelli Bireyler, Diyaliz Hastaları, Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, BÖBDER, Obezite, Kronik Böbrek Hastalığı, Hızlı Tüketim, Çocuklarda Obezite, YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Bursa Özel Eğitim, Bursa Rehabilitasyon, özel eğitim, Rehabilitasyon, YeniGün, Rehber Öğretmen Fatih Bağsar