Özel Eğitim Projesi Devam Ediyor…
YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü işbirliği ile engelli bireylere eğitim veren öğretmenlerin mesleki gelişimlerini kapsayan bir protokol imzalandı.
YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Anadolu Üniversitesi arasında yapılan işbirliği protokolü kapsamında Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Özen, eğitim uygulamacılarının bilgi ve becerilerini geliştirmek, öğretme ve öğrenme deneyimlerini kolaylaştırmak adına gözlemlerde bulunacak, haftada bir gün olmak üzere YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde öğretmenlerin çalışmalarını izleyecek, eğitim verilen çocukların ihtiyaçlarını belirleyecek, gelişimini takip edecek, velilerle işbirliği yaparak ailelere önerilerini aktaracak. YeniGün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü arasında imzalanan protokol kapsamında gerçekleşecek uygulamaların ayrıntısı aşağıdaki protokol metninde de yar almakta…
PROJENİN ADI:
Özel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri (ÖÖERM) Öğretmenlerinin Uzaktan Eğitim Yazılımı ve İşbaşında Mesleki Gelişimlerinin Desteklenmesi.
PROJENİN KAPSAMI:
Bu projede; Yenigün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gelişimsel yetersizliği olan çocuklarla çalışan eğitim personelinin, mesleki gelişimlerini desteklemek ve öğrencileriyle gerçekleştirdikleri uygulamaların etkililiğini ve verimliliğini artırmak için “Öğretmen Destek Eğitim Paketi’nin” (ÖDEP) yazılımının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Mesleki gelişim uygulamacılarının bilgi ve becerilerini geliştirmek, öğretme ve öğrenme deneyimlerini kolaylaştırmak olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla öğretmenlere; gelişimsel yetersizliği olan öğrencilerine yönelik, uygun ve sistematik öğretim programı geliştirme sürecinde destek olunması onların mesleki gelişimlerinde son derece önemlidir. Sistematik öğretim ise programın bir plana bağlı kalınarak tutarlı bir şekilde uygulanmasıdır. Bu uygulama süreci, gelişimsel yetersizliği olan çocuklarda beceri kazanımını ortaya koyacak etkili öğretimi ve gerektiği durumlarda programda uyarlama yapmak üzere veri toplamayı, öğretimi edinilen becerileri zaman içerisinde korumayı ve farklı ortamlara genellemeyi sağlayacak şekilde planlama yapmayı gerektirir. Bu planlama sürecinde temel belirleyiciler ise; hedefler, içerik, araç-gereç, materyaller, öğrenme öğretme, yöntem, teknik stratejileri ve değerlendirme sürecinden oluşmaktadır. Bu amaçla bu projede öğretmenlere, gelişimsel yetersizliği olan öğrencilerine yönelik geliştirecekleri sistematik öğretime dayalı bir programın hazırlanması sürecinde iş başında danışmalık yapılacaktır. Ayrıca iş başında danışmanlık sürecinde gerçekleştirilen uygulamalar temel alınarak teknoloji kullanımıyla hazırlanan web’e dayalı on-line materyallerin geliştirilmesi planlamaktadır. Geliştirilen online materyaller aynı zamanda; kuruma yeni başlayan ve öğretmenlik deneyimi sınırlı olan öğretmenlere yol gösterici kılavuz niteliğinde olacaktır. Hazırlanan online materyaller öğretmenlerin yanı sıra, gelişimsel yetersizliği olan çocukların ailelerine sistematik öğretime dayalı bir program örneğinin okul ortamında nasıl uygulandığını görmelerine imkan verecektir. Dolayısıyla, ailelerinde ev ve toplumsal ortamlarda bu tür çalışmalar yapmalarında temel teşkil edeceği düşünülmektedir.